Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Στο σφυρί το Νόμπελ του Φράνσις Κρικ για την ανακάλυψη της δομής του DNA



Το Νόμπελ του Φράνσις Κρικ ήταν ένα από τα τρία που απονεμήθηκαν για την ανακάλυψη (Πηγή: Heritage Auctions)
Το Νόμπελ του Φράνσις Κρικ ήταν ένα από τα τρία που απονεμήθηκαν για την ανακάλυψη της  δομής του DNA


Ακριβώς 60 χρόνια μετά τον προσδιορισμό της δομής του DNA, μια ιστορική εξέλιξη που άνοιξε το δρόμο για τη σύγχρονη γενετική, ένα από τα τρία Νόμπελ που απονεμήθηκαν για την ανακάλυψη, με το όνομα του Βρετανού βιολόγου Φράνσις Κρικ, βγαίνει σε δημοπρασία στις ΗΠΑ, με τις εκτιμήσεις για την αξία του να κυμαίνονται από 500.000 έως 5 εκατ. δολάρια.

  • «Έχει μείνει φυλαγμένο για υπερβολικά πολύ καιρό» δήλωσε η Κίντρα Κρικ, εγγονή του Φράνσις Κρικ, ο οποίος πέθανε το 2004 σε ηλικία 88 ετών.

Το μετάλλιο, κατασκευασμένο από χρυσό 23 καρατίων όπως όλα τα μετάλλια των Νόμπελ πριν από το 1980, θα βγει στο σφυρί από τον οίκο Heritage Auctions, μαζί με το συνοδευτικό του δίπλωμα και την επιταγή του χρηματικού έπαθλου, την εργαστηριακή ρόμπα του Κρικ, τα ναυτικά του σημειωματάρια και τα βιβλία του.

H δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη στις 10 Απριλίου. Μέρος των εσόδων θα διατεθεί για τα εγκαίνια του Ιδρύματος «Φράνσις Κρικ» στο Λονδίνο το 2015, καθώς και στο Ινστιτούτο Salk της Καλιφόρνια, στο οποίο εργάστηκε ο βιολόγος μετά την μετακόμισή του στις ΗΠΑ σε ηλικία 60 ετών.

Σε ξεχωριστή δημοπρασία από τον οίκο Christie's θα βγει επίσης μια επιστολή στην οποία ο 33χρονος Κρικ εξηγούσε στον 12χρονο γιο του ποια είναι η δομή του DNA.

Πηγή:in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου