Τετάρτη 7 Ιουνίου 2017

«Ἄνδρα μοι ἔννεπε, Μοῦσα, πολύτροπον»: Με Όμηρο η διάλεξη του Μπομπ Ντίλαν για το Νόμπελ Λογοτεχνίας - Ομιλία 4.000 λέξεων





Κάθε τόσο επιστρέφω στον Όμηρο, που λέει «τραγούδησε με τη φωνή μου, Μούσα, και μέσα από μένα, πες την ιστορία», είπε ο τραγουδοποιός που αναφέρθηκε ακόμα στον Θερβάντες, τον Τζόναθαν Σουίφτ, τον Ντάνιελ Ντεφόε, τον «Μπόμπι Ντικ»
Με μια διάλεξη πολύ διαφορετική ολοκληρώθηκε η «περιπέτεια» απονομής του βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας στον τραγουδοποιό Μπομπ Ντίλαν, από την Σουηδική Ακαδημία.

Προκειμένου να παραλάβει το χρηματικό έπαθλο, ύψους περίπου 800.000 ευρώ, ο Ντίλαν έπρεπε να παραδώσει μια διάλεξη στην Ακαδημία, εντός συγκεκριμένης προθεσμίας. Και το έκανε, λίγο πριν εκπνεύσει η προθεσμία αυτή, καταθέτοντας μια ομιλία 4.000 λέξεων, με αναφορές στον Θερβάντες, τον Τζόναθαν Σουίφτ, τον Ντάνιελ Ντεφόε, τον «Μπόμπι Ντικ», αλλά και την Οδύσσεια του Ομήρου, καθώς περιέλαβε στην πασίγνωστη ενακτήρια φράση:
  •  «Ἄνδρα μοι ἔννεπε, Μοῦσα, πολύτροπον» δηλώνοντας πως «κάθε τόσο» επιστρέφει στον Όμηρο, «που λέει "τραγούδησε με τη φωνή μου, Μούσα, και μέσα από μένα, πες την ιστορία"».

Στην διάλεξή του προσπάθησε να εξηγήσει, όπως λέει ο ίδιος με την χαρακτηριστική φωνή και προφορά του, την σχέση του έργου του με την λογοτεχνία, διαβάζοντας ο ίδιος το κείμενο, ενώ τον συνοδεύει μια απαλή μουσική από πιάνο. Ο Ντίλαν, κατά κόσμον Άλαν Ζίμερμαν 75 ετών, είχε στη διάθεσή του έξι μήνες μετά την τελετή απονομής του Νόμπελ, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 10 Δεκεμβρίου στη Στοκχόλμη, για να παραδώσει την ομιλία του στην Ακαδημία. «Όταν τιμήθηκα με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας αναρωτήθηκα ποια ακριβώς είναι η σχέση μεταξύ των τραγουδιών μου και της λογοτεχνίας. Ήθελα να το σκεφτώ και να εντοπίσω τη σύνδεση. Εδώ θα προσπαθήσω να παρουσιάσω τις σκέψεις μου», ξεκινάει.

Η αναφορά του στον Όμηρο και τον Οδυσσέα δεν ολοκληρώθηκε με την έναρξη του έπους, καθώς συμπεριέλαβε στην διάλεξή του το νόημα της Οδύσσειας, όπως το αντιλαμβάνεται εκείνος: «Ο Οδυσσέας έφτασε να γίνει ένας άγνωστος. Και όταν όλα τελείωσαν, όταν γύρισε σπίτι, κάθισε με τη γυναίκα του και της διηγήθηκε τις ιστορίες. (...) Είναι ένας δρόμος δύσκολος να τον περπατήσεις. Από πολλές απόψεις, κάποιες από τις περιπέτειες του Οδυσσέα, έχουν συμβεί και σ' εσένα. Και στο δικό σου ποτό έριξαν ναρκωτικό. Κι εσύ μοιράστηκες το κρεβάτι σου με τη λάθος γυναίκα. Κι εσένα σε συνεπήραν μαγευτικές φωνές, γλυκές φωνές, με παράξενες μελωδίες. Κι είχες επίσης δύσκολα διλήμματα. Κι ακόμα δεν είχε τελειώσει τίποτα».

«Η ομιλία είναι εξαιρετική και, όπως αναμέναμε, γλαφυρή. Αφού απέστειλε την ομιλία, η περιπέτεια Ντίλαν πλησιάζει στο τέλος της», σχολίασε η Σάρα Ντάνιους γραμματέας της Σουηδικής Ακαδημίας στον ιστότοπό της.

Ακούστε ολόκληρη την ομιλία του - Στο τέλος η αναφορά στην Οδύσσεια

https://youtu.be/6TlcPRlau2Q?t=428

protothema.gr ,07.06.17


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου