Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017

Στη φυλακή ύστερα από 43 χρόνια ο τρομοκράτης της Νέας Τάξης, Μαουρίτσιο Τραμόντε, πρώην στέλεχος των μυστικών υπηρεσιών,για την επίθεση στην Μπρέσια της Ιταλίας το 1974



Ο ένας από τους δύο αυτουργούς της επίθεσης η οποία είχε στοιχίσει τη ζωή σε οκτώ ανθρώπους και είχε τραυματίσει άλλους 102 στην Μπρέσια της Ιταλίας το 1974 συνελήφθη την Τετάρτη στη Φατίμα της κεντρικής Πορτογαλίας, γνωστοποίησε η δικαστική αστυνομία της χώρας.
Σε βάρος του Μαουρίτσιο Τραμόντε, πρώην στελέχους των μυστικών υπηρεσιών, εκκρεμούσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης
. Η σύλληψή του έγινε γνωστή μία ημέρα μετά την επικύρωση από το ιταλικό ανώτατο δικαστήριο της καταδίκης του σε ισόβια κάθειρξη.

Στον Τραμόντε, 64 ετών σήμερα, είχε επιβληθεί τον Ιούλιο του 2015 η μέγιστη ποινή από το εφετείο του Μιλάνου, όπως και στον Κάρλο Μαρία Μάτζι, πρώην μέλος της ιταλικής ακροδεξιάς οργάνωσης Νέα Τάξη (Ordine Nuovo).


Τα «μολυβένια χρόνια»

Ομως οι δύο άνδρες παρέμειναν ελεύθεροι εν αναμονή της οριστικής απόφασης της ιταλικής δικαιοσύνης.

Η Ιταλία βίωσε τη δεκαετία του 1970, τα «μολυβένια χρόνια», σειρά επιθέσεων, συμπεριλαμβανομένης αυτής στην Μπρέσια, οι οποίες αφαίρεσαν δεκάδες ζωές.

Για τις υποθέσεις εκείνης της περιόδου έγιναν αρκετές δίκες αλλά ως τώρα δεν είχε επιβληθεί καμιά καταδίκη σε βάρος μελών της άκρας δεξιάς, αφού ακόμη και σε περιπτώσεις πρωτόδικης καταδίκης, τα μέλη της επωφελούνταν ευνοϊκών ετυμηγοριών εφετείων και του ανώτατου δικαστηρίου.

Η επίθεση στην Μπρέσια συγκαταλέγεται στις χειρότερες τρομοκρατικές ενέργειες που έχουν διαπραχθεί στη σύγχρονη ιστορία της Ιταλίας, μαζί με εκείνη στην πιάτσα Φοντάνα του Μιλάνου το 1969 (16 νεκροί) και το μακελειό στον σιδηροδρομικό σταθμό της Μπολόνια το 1980 (85 νεκροί).
tovima.gr,22.06.27

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου