Κυριακή 18 Ιουνίου 2017

Με αιμορραγία κινδυνεύουν οι 75άρηδες που πίνουν καθημερινά ασπιρίνη


Ενώ η βραχύχρονη χρήση ασπιρίνης μετά από εγκεφαλικό ή έμφραγμα έχει ξεκάθαρα οφέλη, σύμφωνα με τους επιστήμονες οι ηλικιωμένοι που παίρνουν καθημερινά ασπιρίνη, θα πρέπει παράλληλα να λαμβάνουν και άλλα φάρμακα για να μειωθεί ο κίνδυνος αιμορραγίας, ο οποίος αυξάνεται ανάλογα με την ηλικία του ασθενούς.
 Η συστηματική χρήση ασπιρίνης από ανθρώπους άνω των 75 ετών συνδέεται με μεγαλύτερο του αναμενομένου κίνδυνο γαστρεντερικής αιμορραγίας, πιθανώς θανατηφόρας, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

Ενώ η βραχύχρονη χρήση ασπιρίνης μετά από εγκεφαλικό ή έμφραγμα έχει ξεκάθαρα οφέλη, σύμφωνα με τους επιστήμονες οι ηλικιωμένοι που παίρνουν καθημερινά ασπιρίνη, θα πρέπει παράλληλα να λαμβάνουν και άλλα φάρμακα (αναστολείς αντλίας πρωτονίων) για να μειωθεί ο κίνδυνος αιμορραγίας, ο οποίος αυξάνεται ανάλογα με την ηλικία του ασθενούς.

Το 40% έως 60% των ατόμων άνω των 75 ετών στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ παίρνουν κάθε μέρα ασπιρίνη ή άλλα αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα για να μειώσουν την πιθανότητα εμφράγματος ή εγκεφαλικού. Η εφ' όρου ζωής θεραπεία αυτή θεωρείται ιδιαίτερα αναγκαία στην περίπτωση όσων ήδη έχουν πάθει έμφραγμα ή εγκεφαλικό, προκειμένου να αποφύγουν ένα επόμενο επεισόδιο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Πίτερ Ρόθγουελ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό "The Lancet", ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 3.200 ασθενείς (οι μισοί άνω των 75 ετών). Οι περισσότεροι έπαιρναν καθημερινά ασπιρίνη, ενώ λίγοι έπαιρναν ένα άλλο αντιαιμοπεταλιακό φάρμακο (κλοπιδογρέλη) λόγω εμφράγματος ή εγκεφαλικού.

Στη διάρκεια μιας δεκαετίας, 314 άτομα εισήχθησαν στο νοσοκομείο εξαιτίας αιμορραγίας στο στομάχι. Στους ασθενείς κάτω των 65 ετών που έκαναν καθημερινή χρήση ασπιρίνης, το ετήσιο ποσοστό αιμορραγίας που απαιτούσε εισαγωγή στο νοσοκομείο, ήταν 1,5%. Αλλά στα άτομα 75 έως 84 ετών το ποσοστό αιμορραγίας ήταν 3,5% περίπου και στους ασθενείς άνω των 85 ετών ήταν 5%.

Οι πολύ σοβαρές και θανατηφόρες αιμορραγίες αυξάνονται με την ηλικία. Για τους κάτω των 65 ετών, το ετήσιο ποσοστό τέτοιων αιμορραγιών ήταν κάτω του 0,5%, αλλά στους 75 έως 84 ετών ήταν 1,5% και στους άνω των 85 ετών ήταν σχεδόν 2,5%. Συνολικά, ο κίνδυνος πολύ σοβαρής ή θανατηφόρας γαστρεντερικής αιμορραγίας στη διάρκεια μιας δεκαετίας ήταν δεκαπλάσιος για τους ανθρώπους άνω των 75 ετών, σε σχέση με τις νεότερες ηλικίες.

Μολονότι ο κίνδυνος εμφράγματος και εγκεφαλικού επίσης αυξάνει με την ηλικία, οι ερευνητές συμπέραναν ότι ο κίνδυνος επικίνδυνης αιμορραγίας λόγω θεραπείας με ασπιρίνη είναι εξίσου μεγάλος με ένα ισχαιμικό εγκεφαλικό, αν ταυτόχρονα ο ασθενής δεν παίρνει άλλα φάρμακα (αναστολείς αντλίας πρωτονίων). Η κατηγορία αυτή των φαρμάκων μπορεί να μειώσει κατά 70% έως 90% τη γαστρεντερική αιμορραγία σε όσους κάνουν καθημερινή χρήση ασπιρίνης ή άλλων αντιαιμοπεταλιακών φαρμάκων. Όμως μέχρι στιγμής μόνο το ένα τρίτο περίπου των ασθενών παίρνουν αυτά τα αντι-αιμορραγικά φάρμακα.

«Αν και υπάρχουν κάποιες ενδείξεις πως η μακρόχρονη χρήση των αναστολέων αντλίας πρωτονίων μπορεί να συνδέεται με κάποιους μικρούς κινδύνους, η μελέτη μας δείχνει ότι ο κίνδυνος αιμορραγίας χωρίς αυτά τα φάρμακα είναι υψηλός στις μεγάλες ηλικίες και οι συνέπειες σημαντικές. Με άλλα λόγια, τα νέα ευρήματα δείχνουν ότι τα οφέλη των αναστολέων αντλίας πρωτονίων για τους ηλικιωμένους υπεραντισταθμίζουν τους κινδύνους» δήλωσε ο Ρόθγουελ.

Ο Βρετανός γιατρός τόνισε ότι οι ηλικιωμένοι ασθενείς δεν πρέπει να σταματήσουν μόνοι τους να παίρνουν την καθημερινή ασπιρίνη τους, αλλά να συνεννοηθούν με τον γιατρό τους για να τους συνταγογραφήσει παράλληλα και κάποιον αναστολέα αντλίας πρωτονίων.

Πηγή: http://www.skai.gr/news/health/article/348692/me-aimorragia-kinduneuoun-oi-75arides-pou-pinoun-kathimerina-aspirini/#ixzz4kMmN3IX0 14/06/2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου