Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017

Τα πιο θρεπτικά αποξηραμένα φρούτα για super υγιεινή διατροφή





Από: Βίκυ Χριστοπούλου 
Τα φρούτα από μόνα τους είναι τα γλυκά της φύσης. Φαντάσου τώρα να τα αποξηράνεις και όλη η λαχταριστή τους φρουκτόζη να συγκεντρωθεί σε μία τόση δα μπουκίτσα…Υπάρχει κάτι καλύτερο; Η αλήθεια είναι ότι τα αποξηραμένα φρούτα, όταν αυτά δεν περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη μπορούν να αποτελέσουν ένα εξαιρετικό σνακ, ειδικά όταν συνδυαστούν με τραγανούς ξηρούς καρπούς. Εσύ ποια από όλα θα επιλέξεις;

Σταφίδες
Από τα πιο δημοφιλή αποξηραμένα φρούτα, οι σταφίδες είναι πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών, όπως φυτικές ίνες, κάλιο, βόριο, αλλά και αντιοξειδωτικές ουσίες, ενώ είναι ιδανικές για τους διαβητικούς αφού έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Συμβάλλουν στην μείωση της οστικής απώλειας στις γυναίκες που περνούν την εμμηνόπαυση εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητας τους σε βόριο, στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, της καρδιακής νόσου και της χοληστερόλης και στην καταπολέμηση των φλεγμονών, ενώ βοηθούν στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.

Δαμάσκηνα

Μπορεί το συγκεκριμένο αποξηραμένο φρούτο να είναι γνωστό μόνο για την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας, ωστόσο μπορεί να προσφέρει πολλά παραπάνω. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες Α και Κ, αποτελεί μια εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών, ενώ παράλληλα μπορεί να αναστείλειι την οξείδωση της LDL χοληστερόλης και να βοηθήσει στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων και του καρκίνου. Όχι και άσχημα, έτσι;

Χουρμάδες
Ίσως το πιο λαχταριστό αποξηραμένο φρούτο, οι χουρμάδες με την γλυκιά καραμελένια γεύση τους όχι μόνο μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως υποκατάστατο ζάχαρης σε πολλές γλυκές συνταγές, αλλά μπορούν να κάνουν και θαύματα για την υγεία μας. Αποτελούν πηγή φυτικών ινών, καλίου και σιδήρου, ενώ είναι και αυτοί ιδανικοί για τους διαβητικούς αφού έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Βερίκοκα
Το έντονο πορτοκαλί τους χρώμα τα κάνει να ξεχωρίζουν, ενώ τα θρεπτικά συστατικά τους τα κάνουν ανάρπαστα στα καταστήματα με υγιεινά προϊόντα. Οι γλυκές αυτές μπουκίτσες βοηθούν στην διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε φυσιολογικά επίπεδα και χάρη στη πολύ μεγάλη περιεκτικότητά τους σε κάλιο, η οποία είναι τρεις φορές μεγαλύτερη σε σχέση με οποιαδήποτε άλλο φρούτο, παρέχουν επιπλέον προστασία απέναντι σε καρδιακές παθήσεις.

Σύκα
Πρόκειται για ένα ακόμη αποξηραμένο φρούτο με πολύ λίγες θερμίδες, που χρησιμοποιείται συχνά για την παραγωγή γλυκών. Περιέχει κάλιο, μαγνήσιο, σίδηρο, φυτικές ίνες και ασβέστιο και σύμφωνα με έρευνες βοηθά στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας.

info
Όλα τα παραπάνω μπορείς να τα βρεις στο κοντινότερό σου σούπερ μάρκετ. Εάν θέλεις όμως μεγαλύτερη ποικιλία, επισκέψου ένα κατάστημα με ξηρούς καρπούς και βρες από παπάγια, ακτινίδια, φράουλες και ανανά μέχρι αλόη βέρα!

protothema.gr ,02.06.2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου