Τρίτη 29 Αυγούστου 2017

Πώς ο Ντόναλντ Τραμπ ως πρόεδρος πλουτίζει ανενόχλητος


Μετακινήσεις με αεροπλάνο, ξενοδοχείο στο Mar-a-Lago, Πύργος Τραμπ: ο Aμερικανός πρόεδρος κάνει εκδρομές, με χρήματα των Αμερικανών φορολογουμένων, σε κτίρια που ανήκουν στον... Ντόναλντ Τραμπ.
Η άνοδος στην εξουσία του πλούσιου επιχειρηματία κατέληξε σε μια πρωτοφανή μείξη δραστηριοτήτων. Ακόμη και πριν ξεκινήσει την προεκλογική του εκστρατεία, ο Ντόναλντ Τραμπ έλεγε σε όποιον συναντούσε ότι «θα μπορούσε να γίνει ο πρώτος υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ που κερδίζει χρήματα χάρη στην προεκλογική εκστρατεία». Είχε δίκιο. Σήμερα, είναι εγκατεστημένος στον Λευκό Οίκο και το κρατικό χρήμα συνεχίζει να τροφοδοτεί τις επιχειρήσεις του.



Σε συνέντευξή του στο περιοδικό USA Today, ο επικεφαλής της υπηρεσίας προστασίας προσωπικοτήτων, Randolph Alles, προειδοποιούσε ότι η υπηρεσία του δεν διαθέτει πλέον κονδύλια για να πληρώσει μισθούς και υπερωρίες στους άνδρες του, εξαιτίας των τρελών μετακινήσεων του Ντόναλντ Τραμπ στα διάφορα εξοχικά του. Αυτή η κατάσταση έφερε στο φως τη σύγκρουση συμφερόντων από τη στιγμή που τον Λευκό Οίκο κατέλαβε ένας δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας. Γιατί αν κάθε μετακίνησή του αδειάζει όλο και περισσότερο τα ταμεία των μυστικών υπηρεσιών, ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ πλουτίζει όλο και περισσότερο.



Έχει δύο ιδιωτικά αεροπλάνα και τρία ελικόπτερα
Κάθε υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ δικαιούται προστασίας από τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες. Επομένως, κάθε φορά που ο υποψήφιος Τραμπ ανέβαινε σε ένα από τα δικά του αεροπλάνα, συνοδευόταν από πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών, τους οποίους πληρώνει η κεντρική υπηρεσία, μαζί με τα έξοδα για τη μετακίνηση. Επομένως, η κεντρική υπηρεσία μετέφερε ποσά στην εταιρεία TAG Air Inc., η οποία ανήκει στον... Ντόναλντ Τραμπ.

Το ένα ιδιωτικό αεροσκάφος του Τραμπ, Boeing 757:




Σύμφωνα με το Politico, η κεντρική υπηρεσία μετέφερε ποσό 2,74 εκατομμυρίων δολαρίων στην εταιρεία του Τραμπ για τις μετακινήσεις του. Το σάιτ Huffington Post αναφέρει ότι οι δημοσιογράφοι οι οποίοι καλούνται να ανέβουν στο αεροπλάνο του δισεκατομμυριούχου κατέγραψαν ότι στους 20 περίπου επιβάτες -εκτός από τους αεροσυνοδούς- οι μισοί ήταν πράκτορες μυστικών υπηρεσιών. Επομένως, οι μυστικές υπηρεσίες πλήρωναν για τους μισούς επιβάτες του αεροπλάνου. Για μια ώρα πτήσης απαιτούνται 13.000 δολάρια, συν 8.000 κηροζίνη, συν οι μισθοί του πληρώματος...Η λίστα ανεβαίνει επικίνδυνα, γι'αυτό και όταν εξελέγη πρόεδρος ο Ντόναλντ Τραμπ οι μυστικές υπηρεσίες επέμεναν να χρησιμοποιεί το κρατικό Air Force One.

Αλλά ακόμη και σήμερα, αν ένα από τα μέλη της οικογένειάς του, η γυναίκα του ή κάποιο από τα παιδιά του, τα οποία επίσης δικαιούνται ομοσπονδιακή προστασία, ταξιδεύουν με ιδιωτικό αεροπλάνο του Τραμπ, το αμερικανικό κράτος υποχρεούται να πληρώσει τουλάχιστον τα μισά έξοδα.



Mar-a-Lago, Palm Beach, Φλόριντα
Εκεί βρίσκεται το αγαπημένο εξοχικό του Αμερικανού προέδρου, το οποίο βάπτισε «Λευκό Οίκο του χειμώνα» («Winter White House»). Από την ορκωμοσία του και μετά ο Ντόναλντ Τραμπ το επισκέφθηκε επτά φορές, τουλάχιστον. Κάθε ταξίδι κοστίζει 3,3 εκατομμύρια δολάρια, συνολικά 25 εκατομμύρια δολάρια. Δεν είναι ένα κλασικό ξενοδοχείο, αλλά ένα ιδιωτικό κλαμπ όπου ο Ντόναλντ Τραμπ δέχεται τους ξένους επισήμους. Εκεί συναντώνται επίσης ισχυροί επιχειρηματίες, πλούσιοι χρηματιστές ή έμποροι ακινήτων, έτοιμοι να πληρώσουν μια περιουσία για να συναντήσουν άλλες ισχυρές προσωπικότητες, μεταξύ των οποίων ο ίδιος ο... πρόεδρος των ΗΠΑ.


Από τη στιγμή που ο Τραμπ εξελέγη πρόεδρος, η ετήσια συμμετοχή στο Mar-a-Lago αυξήθηκε από τα 100.000 στις 200.000 δολάρια, σύμφωνα με το CNBC. Σε αυτά προστίθεται και το ποσό των 14.000 ως ετήσια ανανέωση.

Το ξενοδοχείο-κλαμπ φέρεται να έχει σήμερα 500 μέλη, στα οποία εξασφαλίζεται η μεγαλύτερη εχεμύθεια, γιατί αντίθετα με τον Λευκό Οίκο, τα ονόματα και οι επισκέψεις δεν καταχωρούνται. Εδώ είναι αδύνατο να γνωρίζει κανείς πόσα ακριβώς δολάρια πληρώνουν οι μυστικές υπηρεσίες. Ορισμένα εξειδικευμένα σάιτ αναφέρουν ότι το κάθε δωμάτιο κοστίζει 1.000 δολάρια τη βραδιά, το λιγότερο. Για λόγους ασφαλείας, η υπηρεσία προστασίας προσωπικοτήτων δεν ανακοινώνει τον αριθμό των πρακτόρων ή των ατόμων που διατίθεται για τον Αμερικανό πρόεδρο. Τα χρήματα εκταμιεύονται απευθείας στο ξενοδοχείο Mar-a-Lago, δηλαδή στην τσέπη του Ντόναλντ Τραμπ.


Οπως αναφέρει το σάιτ Government Executive, «οι ιδιοκτησίες που ο Τραμπ επισκέφθηκε συχνά ως πρόεδρος αύξησαν τα κέρδη τους». Το Mar-a-Lago είχε κέρδη 37 εκατ. δολάρια το 2017, έναντι 15 εκατ. το 2015, σύμφωνα με έκθεση του US Office of Government Ethics. Αντίθετα, το γήπεδο γκολφ στο Bedminster του Νιου Τζέρσεϊ, το οποίο ο Αμερικανός πρόεδρος επισκέφθηκε μόνο μια φορά, του άφησε 19,7 εκατομμύρια δολάρια το 2017, όσα και πέρυσι.

Πύργος Τραμπ, Μανχάτταν, Νέα Υόρκη
Από τη στιγμή που έγινε πρόεδρος ο Ντόναλντ Τραμπ πήγε μόνο μια φορά στον Πύργο που φέρει το όνομά του, στην 5η Λεωφόρο του Μανχάταν, μια από τις ακριβότερες στον κόσμο. Αλλά η σύζυγός του Μελάνια και ο γιος τους Μπάρον συνέχισαν να μένουν εκεί πολλούς μήνες πριν εγκατασταθούν στον Λευκό Οίκο, τον Ιούνιο του 2017.


Σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ, οι μυστικές υπηρεσίες είχαν νοικιάσει δύο ορόφους του Πύργου Τραμπ, ακριβώς κάτω από τη μεζονέτα του δισεκατομμυριούχου και πλήρωναν ενοίκιο μεταξύ 1,5 και 3 εκατ. δολαρίων ετησίως. Η κρατική υπηρεσία προστασίας προσωπικοτήτων των ΗΠΑ αρχικά αρνήθηκε το ποσό και το γεγονός ότι είχε υπογραφεί συμβόλαιο. Ωστόσο, η Washington Post και οι New York Times ήρθαν να επιβεβαιώσουν το γεγονός, περιγράφοντας ένα πρωτοφανές επεισόδιο: μετά από διαφωνία για τους όρους του συμβολαίου ενοικίασης με την Trump Organization, η οποία κατέχει τον Πύργο Τραμπ, οι πράκτορες που ήταν επιφορτισμένοι με την προστασία του Αμερικανού προέδρου και της οικογένειάς του είχαν καταφύγει, τον Αύγουστο του 2017, σε ένα... τροχόσπιτο, το οποίο βρισκόταν στο πεζοδρόμιο, κάτω από τον Πύργο των 58 ορόφων!


Η Wall Street Journal είχε επιπλέον γράψει ότι ο αμερικανικός στρατός νοίκιαζε επίσης ένα διαμέρισμα στον Πύργο Τραμπ, ειδικά για να προφυλάξει τη βαλίτσα με το κουμπί για πυρηνικό πόλεμο του προέδρου. Το ενοίκιο ήταν 130.000 δολάρια τον μήνα.

Το 2016, το έγκυρο σάιτ Politico αποκάλυψε ότι τα μεσιτικά γραφεία δεν δίσταζαν, προκειμένου να διαφημίσουν ένα ακίνητο στον Πύργο Τραμπ προς πώληση, ότι εκεί στεγάζονταν οι υπηρεσίες των μυστικών υπηρεσιών. Την πληροφορία διακινούσαν με e-mails και διαφημιστικά φυλλάδια.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμη κι όταν ο Ντόναλντ Τραμπ δεν βρίσκεται στον Πύργο του, ούτε κάποιο από τα μέλη της οικογένειάς του, ο χώρος θεωρείται κύρια κατοικία του Αμερικανού προέδρου και φυλάσσεται νυχθημερόν από τις μυστικές υπηρεσίες. Στις αρχές του 2017 οι μυστικές υπηρεσίες είχαν απαιτήσει ένα επιπλέον κονδύλι 60 εκατομμυρίων δολαρίων ώστε να καλύψουν τα έξοδα που προκύπτουν από την προστασία του προέδρου και των συγγενών του, ήτοι 26,8 εκατομμύρια δολάρια μόνο για την προστασία του 58ώροφου κτιρίου.



Η φυλή Τραμπ
Η προστασία των παιδιών του Τραμπ (Ντόναλντ Τζούνιορ, Ερικ, Ιβάνκα, Τίφανι, Μπάρον) είναι υποχρεωτική για τη Secret Service. «Ο πρόεδρος έχει μεγάλη οικογένεια» είχε δηλώσει ο διευθυντής της Randolph Alles. «Δεν μπορώ να το αλλάξω αυτό, δεν έχω τη δυνατότητα», πρόσθεσε.


Ετσι, η υπηρεσία προστασίας προσωπικοτήτων συνοδεύει τον Ερικ Τραμπ στις πολλαπλές του μετακινήσεις στο εξωτερικό: Ηνωμένο Βασίλειο, Ουρουγουάη, Ντουμπάι, Καναδάς... Τον Απρίλιο ο Ερικ Τραμπ πήγε για γκολφ στο γήπεδο του πατέρα του στο Doonbeg, στην Ιρλανδία. Σύμφωνα με το USASpending, ο λογαριασμός για τους μυστικούς πράκτορες και τα ξενοδοχεία τους ήταν 11.000 δολάρια, συν 97.000 δολάρια για την μετακίνηση του Ερικ στην Ουρουγουάη, τον Ιανουάριο του 2017. Αυτά τα ποσά δεν περιλαμβάνουν τα προσωπικά έξοδα και την αποζημίωση των πρακτόρων. Και όλες αυτές οι μετακινήσεις έχουν σαν στόχο να διαφημίσουν τις επιχειρήσεις του πατέρα Τραμπ.


Ο δισεκατομμυριούχος Τραμπ παραχώρησε τον έλεγχο των εταιρειών του στους δύο γιους του, αλλά παραμένει μέτοχος και σίγουρα έχει τον τελευταίο λόγο. Το αστείο είναι ότι ο Τραμπ διαφήμισε τον εαυτό του λέγοντας ότι αρνείται να πάρει τον μισθό του προέδρου, ύψους 400.000 δολαρίων, και αρκείται στο 1 συμβολικό ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι τον Μάιο του 2017, ένας δημοκράτης βουλευτής κατέθεσε σχέδιο νόμου με την ονομασία Swamp Act. Με αυτό προτείνει ο πρόεδρος να αναγκάζεται πλέον να πληρώνει μόνος του τα έξοδα ασφάλειας που συνδέονται με τις επιχειρήσεις του. Αλλά αυτός ο νόμος έχει λίγες ελπίδες να ψηφιστεί.

Πηγή: http://www.iefimerida.gr/news/358837/pos-o-ntonalnt-tramp-os-proedros-ploytizei-anenohlitos-eikones ,29|08|2017 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου