Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017

Οταν βρέθηκε πετρέλαιο στη Θάσο : Πώς ξεκίνησε και γιατί σταμάτησε η προσπάθεια εξόρυξης –Τι λέει ο γερμανός οικονομολόγος Ντιρκ Μίλερ


Elias Christeas 
17.12.2017

• 17 Δεκ 1973.—Επίσημη ανακοίνωση γνωστοποιεί την ανακάλυψη πετρελαίου στην περιοχή Πρίνος τής Θάσου.
Οταν βρέθηκε πετρέλαιο στη Θάσο : Πώς ξεκίνησε και γιατί σταμάτησε η προσπάθεια εξόρυξης
–Τι λέει ο γερμανός οικονομολόγος Ντιρκ Μίλερ

Τεράστια πετρελαϊκά κοιτάσματα εκτείνονται σε μια τεράστια έκταση της ανατολικής Μεσογείου. Ξεκινούν από τη Ρουμανία στα βόρεια (το Πλοϊέστι ήταν η σημαντικότερη πηγή ακατέργαστου πετρελαίου της Βέρμαχτ κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο), συνεχίζουν στα παράλια της Συρίας, του Λιβάνου και του Ισραήλ στα ανατολικά και φτάνουν μέχρι τη Λιβύη στα νότια και την Αλγερία στα δυτικά.
Σε όλες αυτές τις περιοχές έχει ήδη ανακαλυφθεί πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Δεν θα ήταν αδικία της φύσης αν η Ελλάδα και Κύπρος εξαιρούνται από αυτό το θείο δώρο;
Αυτή είναι η εισαγωγή του Γερμανού οικονομολόγου Ντιρκ Μίλερ στο θέμα «πετρέλαια στην Ελλάδα» στο εξαιρετικά συναρπαστικό βιβλίο του «Σύγκρουση» (εκδόσεις Λιβάνη 2013)

Όπως αναφέρει ο Ντιρκ Μίλερ:
«Ηδη κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο τα γερμανικά στρατεύματα στην Ελλάδα αναζητούσαν πετρέλαιο για να ανεφοδιάζουν τα τανκς τους και κατέστρωναν μεγαλεπήβολα σχέδια για εξορύξεις στο Βόρειο Αιγαίο και συγκεκριμένα στη Θάσο. 
Το 1968 η υπόθεση πήρε συναρπαστική τροπή. Εκείνη τη χρονιά η στρατιωτική χούντα στην Ελλάδα, που λόγω του ρόλου της ως προμαχώνα κατά τη απειλής του κομμουνισμού έχαιρε σημαντικής υποστήριξης από τις ΗΠΑ, μεταβίβασε σε πολλές αμερικανικές εταιρείες το δικαίωμα εκμετάλλευσης για συνολικά 60.000 τ.χλμ. περίπου. Μεταξύ των εταιρειών αυτών συγκαταλέγονταν ονόματα όπως οι Esso (Exxon), Texaco, Chevron, Gonoco και BP. Οι φόροι με τη μορφή ποσοστών επί της παραγωγής που οι εν λόγω επιχειρήσεις, όπως π.χ. η Oceanic Exploration Company, θα όφειλαν να καταβάλλουν στην Ελλάδα ήταν διαχειρίσιμοι. Τα συμβόλαια είχαν ισχύ είκοσι έξι ετών με δυνατότητα παράτασης για επιπλέον δέκα έτη. Ας κάνουμε έναν πρόχειρο υπολογισμό: 1968+26+10=2004. Εκείνη τη χρονιά θα έληγαν τα δικαιώματα των Αμερικανών, αν βέβαια τα είχαν διατηρήσει τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οι πρώτες δοκιμαστικές εξορύξεις φάνηκαν πολλά υποσχόμενες. Γινόταν λόγος για άφθονα και εξαιρετικής ποιότητας κοιτάσματα. Στο πλαίσιο της πετρελαϊκής κρίσης του 1973-74 η τιμή του πετρελαίου αυξήθηκε ραδγαία από 5 δολάρια ΗΠΑ το βαρέλι (156 λίτρα) στην τιμή ρεκόρ των 12 δολαρίων. Αυτή η τιμή των 12 δολαρίων ΗΠΑ, αποπληθωρισμένη αντιστοιχεί με βάση τα σημαρινά δεδομένα σε 40 δολάρια ΗΠΑ/βαρέλι.
Στα τέλη του 2012 η τιμή του πετρελαίου κυμαινόταν μεταξύ 80 και 100 δολαρίων ΗΠΑ. Λίγο αργότερα, το 1079, οι διεθνείς εντάσεις οξύνθηκαν εκ νέου και η τιμή του πετρελαίου εκτινάχτηκε στα 38 δολάρια ΗΠΑ, δηλαδή σε 90 δολάρια Ηπα με τα σημερινά δεδομένα. Για εκείνη την εποχή ήταν μια θεαματική άνοδος που οδήγησε την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση.

Υπό αυτές τις συνθήκες των εξαιρετικά υψηλώ τιμών του πετρελαίου άξιζε τον κόπο να βάλει κανείς τα κοιτάσματα στην Ελλάδα κάτω από το μικροσκόπιο και να πιάσει τα τρυπάνια. Ετσι κι έγινε. Οι αμερικανικές εταιρείες πετρελαιοειδών υπό τον έλεγχο της Oceanic ξεκίνησαν τις έρευνες και τις πρώτες εξορύξεις στον τομέα της Θάσου. Αμέσως ανακαλύφθηκαν πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου σε μια περιοχή με μόλις 50 μέτρα θαλάσσιο βάθος, καθώς και σε ορισμένα άλλα σημεία στην ξηρά. Αναλογιστείτε τις υπερπροσπάθειες που καταβάλλονται στις μέρες μας για να αντληθεί πετρέλαιο στην Καραϊβική από περιοχές όπου το θαλάσσιο βάθος ξεπερνά τα 3.000 μέτρα. Τα πάντα είναι συνάρτηση του κόστους παραγωγής και της τιμής του πετρελαίου.
Από τις πρώτες διερευνητικές γεωτρήσεις μέχρι την πλήρη εκμετάλλευση περνούν όμως συχνά αρκετά χρόνια. Ετσι, η εκμετάλλευση πετρελαίου ξεκίνησε το 1981 με περίπου 10.000 βαρέλια την ημέρα και ως το 1989 είχαν αυξηθεί σε 30.000 βαρέλια ημερησίως. Ωστόσο κατά την έναρξη της άντλησης οι υψηλές τιμές του πετρελαίου είχαν ήδη αποκλιμακωθεί. Από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 μέχρι περίπου το 2004 οι διεθνείς τιμές, κυμαίνονταν σε λογικά επίπεδα, μεταξύ 20 και 4ο δολαρίων ΗΠΑ/βαρέλι...

Οι Αμερικανοί εγκαταλείπουν

Λόγω του φτηνού πετρελαίου από τις αραβικές χώρες οι Αμερικανοί δεν χρησιμοποίησαν ποτέ την άδεια εξόρυξης του υποθαλάσσιου πλούτου και την έχασαν μέσα από τα χέρια τους λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος.
Υστερα από κάποια σκαμπανεβάσματα στα ποσοστά συμμετοχής, την άδεια εκμετάλλευσης έως το 1997-98 κατείχε ένας όμιλος εταιρειών ονόματι North Aegean Petroleum Company (NAPC) υπό τον έλεγχο της καναδικής εταιρείας Denison Mines.
Ως αποτέλεσμα των χαμηλών τιμών του πετρελαίου, των εντάσεων με την Τουρκία, η οποία από τη στιγμή που έγινε γνωστή η ύπαρξη πετρελαϊκών κοιτασμάτων ξεκίνησε έντονη διαμάχη με την Ελλάδα για τα κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο, καθώς και της πλήρους απαξίωσης από την ελληνική πλευρά, οι Καναδοί έχασαν το ενδιαφέρον τους για το έργο, έβαλαν λουκέτο στο μαγαζί και παρέδωσαν ξανά το κλειδί στην ελληνική κυβέρνηση.
Η πετρελαϊκή ανάπτυξη προχωρούσε με βραδύ ρυθμό, ως συνήθως. Κάποιες φορές εκδήλωναν ενδιαφέρον τα πρώην σωματεία των εργαζομένων της NAPC, άλλοτε κάποια σκοτεινή φιγούρα από τη Ρουμανία με τη δική της αγγλική εταιρεία πετρελαιοειδών. Η συμφωνία έχανε όλο και περισσότερο το εμπορικό της ενδιαφέρον και δεν ήταν καν άξια λόγου. Η δημοτικότητα που είχε λάβει τις δεκαετίες του 1970 και του 1980, κατά τη διάρκεια της πετρελαϊκής κρίσης, είχε ατονήσει.

Χρονολογιο
2006 Διόρθωση της οικονομικής εικόνας της Εταιρείας.

Σεπτέμβριος 2005 Η Διοίκηση της Εταιρείας περιέρχεται σε αυτοδιαχείριση των εργαζομένων.

Ιανουάριος 2005 Μια δεύτερη επιβεβαιωτική γεώτρηση ΚΑΛΛΙΡΑΧΗ-2 στην περιοχή της Καλλιράχης έδειξε ότι το κοίτασμα της Καλλιράχης δεν είναι εμπορικά εκμεταλλεύσιμο.

Ιανουάριος 2004 Ερευνητική γεώτρηση ΚΑΛΛΙΡΑΧΗ-1 στην περιοχή της Καλλιράχης με μη ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

Σεπτέμβριος 2003 Το 86,11% των μετοχών της ΕΥΡΩΤΕΧΝΙΚΗΣ Α.Ε. στην ΚΑΒΑΛΑ OIL Α.Ε. περιέρχεται στην Εταιρεία REGAL PETROLEUM plc. η οποία δεσμεύεται να προχωρήσει στην υλοποίηση μεγάλου επενδυτικού και αναπτυξιακού προγράμματος στην περιοχή εκμετάλλευσης.

19 Ιουνίου 2003 Παρατείνεται η ΄Αδεια Εκμετάλλευσης της περιοχής του Πρίνου για 5 έτη δηλαδή μέχρι 19/06/2008 λόγω της ανακάλυψης του εκμεταλλεύσιμου κοιτάσματος «ΕΨΙΛΟΝ».

Ιούλιος 2002 Επιβεβαιώνεται το κοίτασμα του «ΕΨΙΛΟΝ» με τη γεώτρηση «ΕΨΙΛΟΝ-1Α».

Ιανουάριος 2001 Ανακαλύπτεται το κοίτασμα όξινου πετρελαίου του «ΕΨΙΛΟΝ» με ερευνητική γεώτρηση 4 χιλιόμετρα δυτικά του Πρίνου.

Δεκέμβριος 1999 Επαναλειτουργούν οι εγκαταστάσεις με την ΚΑΒΑΛΑ OIL Α.Ε. Λόγω του μικρότερου αριθμού των εργαζομένων και της ανόδου των τιμών του πετρελαίου η λειτουργία των εγκαταστάσεων είναι πλέον συμφέρουσα.

23 Νοεμβρίου 1999 Κύρωση της Σύμβασης 2779/99 μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της ΚΑΒΑΛΑ OIL Α.Ε. που συγκροτείται από δύο εταίρους, την ΕΥΡΩΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε. (67%) και το Συνεταιρισμό των Εργαζομένων (33%).

Μάιος 1999 Αποχωρεί οριστικά η Κοινοπραξία των ξένων Εταιρειών (N.A.P.C.) και οι εγκαταστάσεις, βάσει της αρχικής συμφωνίας περιέρχονται στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου, το οποίο αναθέτει τη φύλαξη και συντήρηση των εγκαταστάσεων στην τεχνική Εταιρεία ΕΥΡΩΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε.

Δεκέμβριος 1998 Διακόπτεται η παραγωγή πετρελαίου και αερίου λόγω της σταδιακής μείωσης της ροής και των τιμών πετρελαίου που καθιστούν οικονομικά ασύμφορη τη λειτουργία.

Αύγουστος 1996 Γίνεται ανάπτυξη του κοιτάσματος του «ΒΟΡΕΙΟΥ ΠΡΙΝΟΥ» με μια οριζόντια γεώτρηση από την εξέδρα «ΑΛΦΑ». Αρχίζει η παραγωγή που καλύπτει το 20% περίπου της συνολικής παραγωγής αργού πετρελαίου.

1994 Ανακαλύπτεται το κοίτασμα «ΒΟΡΕΙΟΣ ΠΡΙΝΟΣ» με ερευνητική γεώτρηση 3 χιλιόμετρα βόρεια των εξεδρών του Πρίνου.

5 Νοεμβρίου 1985 Η ΔΕΠ γίνεται ισότιμο μέλος της κοινοπραξίας (0% σε γνωστές περιοχές, 15% σε γειτονικές περιοχές που έχουν ήδη ερευνηθεί πλήρως γεωλογικά, 25% σε γειτονικές περιοχές που δεν έχουν ερευνηθεί πλήρως).

Αύγουστος 1982 Το κοίτασμα του Πρίνου παράγει 25000 βαρέλια την ημέρα αργό πετρέλαιο σύμφωνα με το σχεδιασμό των εγκαταστάσεων.

1 Ιουλίου 1981 Σταδιακή έναρξη λειτουργίας των εγκαταστάσεων παραγωγής πετρελαίου του «ΠΡΙΝΟΥ». Στο τέλος του μήνα όλες οι εγκαταστάσεις (θαλάσσιες και χερσαίες) βρίσκονται σε λειτουργία.

24 Μαΐου 1981 Επίσημα εγκαίνια του συνόλου των εγκαταστάσεων παραγωγής πετρελαίου και αερίου των κοιτασμάτων Πρίνου / Νότιας Καβάλας. ΄Εναρξη της παραγωγής αερίου Νότιας Καβάλας.

Οκτώβριος 1980 Ολοκλήρωση της τοποθέτησης των υποθαλάσσιων αγωγών.

27 Ιουλίου 1980 Ολοκληρώνεται η εγκατάσταση της εξέδρας παραγωγής αερίου «ΚΑΠΠΑ» στη Νότια Καβάλα.

Ιούλιος 1979 Εγκατάσταση των εξεδρών γεωτρήσεων «ΑΛΦΑ» και «ΒΗΤΑ» στον Πρίνο.

Ιούλιος 1977 Οι γεωτρήσεις οριοθέτησης «ΠΡΙΝΟΣ-5/5Α» και «ΠΡΙΝΟΣ-6» προσδιορίζουν την έκταση του κοιτάσματος «ΠΡΙΝΟΣ».

4 Δεκεμβρίου 1976 Ιδρύεται η Εταιρεία Πετρελαίων Βορείου Αιγαίου Ε.Π.Ε. σαν εντολοδόχος των δραστηριοτήτων της Κοινοπραξίας στην Ελλάδα.

28 Αυγούστου 1976 Η Εταιρεία Denison Mines Ltd. αγοράζει το ποσοστό συμμετοχής (68,75%) της Oceanic.

6 Ιουνίου 1976 Η ερευνητική γεώτρηση «ΑΜΜΩΔΗΣ-1» εντοπίζει ενδείξεις πετρελαίου και εγκαταλείπεται.

Νοέμβριος 1975 – Απρίλιος 1976 Οι γεωτρήσεις «ΠΡΙΝΟΣ-3» και «ΠΡΙΝΟΣ-4» επιβεβαιώνουν την ύπαρξη του κοιτάσματος «ΠΡΙΝΟΣ».

Μάιος 1974 Τα ποσοστά συμμετοχής στην Κοινοπραξία αλλάζουν ως εξής: Oceanic (68,75%), Hellenic (12,50%), White Shield (6,25%), Wintershall (12,50%).Ετοιμάζονται τα σχέδια Εκμετάλλευσης.

28 Μαρτίου 1974 Η ερευνητική γεώτρηση «ΠΡΙΝΟΣ-2» επιβεβαιώνει την ανακάλυψη του κοιτάσματος «ΠΡΙΝΟΣ» με δοκιμαστική ροή 3600 βαρέλια την ημέρα αργού πετρελαίου.

1 Φεβρουαρίου 1974 Η ερευνητική γεώτρηση «ΠΡΙΝΟΣ-1» ανακαλύπτει το κοίτασμα «ΠΡΙΝΟΣ» με δοκιμαστική ροή 2950 βαρέλια την ημέρα αργού πετρελαίου.

26 Νοεμβρίου 1973 Η Wintershall A.G. αγοράζει το ποσοστό συμμετοχής (12,5%) της Colorado.

8 Ιουνίου 1973 Η ερευνητική γεώτρηση «ΚΑΒΑΛΑ-2» υπήρξε άκαρπη και εγκαταλείφθηκε.

31 Δεκεμβρίου 1972 Η ερευνητική γεώτρηση «ΚΑΒΑΛΑ-1» ανακάλυψε κοίτασμα φυσικού αερίου/συμπυκνωμάτων.

6 Δεκεμβρίου 1971 Εργασίες Σεισμικών Ερευνών. Η ερευνητική γεώτρηση «Ανατολική Θάσος-1» υπήρξε άκαρπη και εγκαταλείφθηκε.

1970 – 1971 Σχηματισμός Κοινοπραξίας μεταξύ των Εταιρειών: Oceanic (50%), Colorado (12,5%), Hellenic (12,5%), Fundamental (12,5%), White Shield (12,5%)

23 Δεκεμβρίου 1969 Υπογραφή της «Σύμβασης για την ΄Ερευνα και Ανάπτυξη Υδρογονανθράκων Υγρής και Αέριας Μορφής στο Θρακικό Πέλαγος». Η Σύμβαση υπεγράφη μεταξύ του Βασιλείου της Ελλάδος και της Oceanic Exploration Company.




Μου αρέσει!Δείτε περισσότερες αντιδράσειςΣχολιάστε

44
Σχόλια

Yiannis Loukopoulos Κάποιος να ενημερώσει τον Ντιρκ για την συμφωνία Cooper... Αδιάβαστος ο κύριος Ντιρκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου