Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2018

Η ανάπλαση του προσώπου της Αυγής θα παρουσιαστεί στις 19 Ιανουαρίου στο Μουσείο Ακροπόλεως





«Η Αυγή στην αυγή του πολιτισμού», είναι το θέμα ημερίδας που θα διεξαχθεί στις 19 Ιανουαρίου, μεταξύ 17:00 και 21:00, στο αμφιθέατρο του Μουσείου Ακροπόλεως. Πρόκειται για μία ημερίδα όπου θα γίνουν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις, που θα συμβάλλουν στην κατανόηση της ιστορίας και του πολιτισμού μας.

Η Αυγή είναι η μεσολιθική γυναίκα του 7.000 π.Χ. από το σπήλαιο της Θεόπετρας, το οποίο βρίσκεται κοντά στα Μετέωρα.






Αριστερά, το σπήλαιο της Θεόπετρας στα Τρίκαλα, όπου βρέθηκε η Αυγή. Δεξιά, η Μύρτις, όπως είχε ανασυντεθεί.
Σκοπός της εκδήλωσης είναι μια σύγχρονη ματιά στο βάθος της ιστορίας των προγόνων μας. Ίδιος, άλλωστε, ήταν και ο σκοπός της παρουσίασης της Μύρτιδος, του κοριτσιού του λοιμού των Αθηνών, το 2010, ίδιος θα είναι και ο σκοπός της εμφάνισης της Ηδύλης, της μικρής Φεραίας, που βρίσκεται στο στάδιο της προετοιμασίας.

Η παρουσίαση των προσώπων ανθρώπων της εποχής εκείνης, μέσω της τεχνικής της αναπλάσεως, μας φέρνει πιο κοντά στην κατανόηση της ιστορίας μας, στην κατανόηση του «γιατί;» και «πώς;». Η τεχνολογία, με την καλπάζουσα εξέλιξή της και η εξαιρετική πια ικανότητα του ανθρώπου να εξηγεί υποσυνείδητα στοιχεία του, μας δίνει τα κλειδιά της απάντησης των ερωτημάτων μας, σήμερα, 9.000 χρόνια από την εμφάνιση της Αυγής στην περιοχή των Τρικάλων.




Την εκδήλωση θα προσφωνήσει ο Αναπληρωτής Πρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Διεθνών Σχέσεων ΕΚΠΑ, Καθηγητής Κωνσταντίνος Μπουραζέλης, ο Πρύτανης Πανεπιστημίου Πειραιά, Καθηγητής Άγγελος Κότιος και ο Υπουργός Έρευνας & Καινοτομίας, Καθηγητής Κωνσταντίνος Φωτάκης.




Με ομιλίες τους συμμετέχουν οι: Νίνα Κυπαρίσση-Αποστολίκα, Αρχαιολόγος - «Η πρώτη βεβαιωμένη “παρουσία” μεσολιθικού ανθρώπου στη Θεσσαλία, 9000 χρόνια μετά» / Σοφοκλής Σωτηρίου, Φυσικός - «Από τον ουρανό της Αυγής …στον ουρανό του σήμερα …και του αύριο» / Παναγιώτης Τούλας, Νευροακτινολόγος - «Η ιατρική σκέψη τότε ...στην ιατρική σκέψη σήμερα» / Κωσταντίνος Χριστοδούλου, Καθηγητής Νομικής - «Η προϊστορική αυγή του δικαίου» / Θεοφάνης Μπομπότης, Αρχιτέκτων - «Κατοικία, κύτταρο κοινωνικού ιστού» / Νίκος Φίλιππας, Καθηγητής Χρηματοοικονομικής Διοικητικής - «Η Οικονομία από την Μεσολιθική Εποχή στην εποχή των Κρυπτονομισμάτων και των Robots» / Παναγιώτης - Εμμανουήλ Ταβανιώτης, Αρχιτέκτων - «Πρόσωπο-απρόσωπο» / Δημήτρης Δικαίος, Καθηγητής Ιατρικής - «Διακόσμηση του Σώματος. Τέχνη και Πολιτισμός. Το περιδέραιο της Aυγής και η σημασία του» / Αλεξία Πενθερουδάκη, Κοσμηματοπώλης - «Η αίσθηση της ομορφιάς…» /Γιάννης Μετζικώφ, Ενδυματολόγος - «Σκέψεις για την ενδυμασία και συζητήσεις για το ένδυμα…» / Ηλίας Μαμαλάκης, Συγγραφέας - «Προϊστορική γαστρονομία (ανάγκη θρέψης, απόλαυση)» / Θεόδωρος Γ. Γιαννόπουλος, Αρχαιολόγος - «Τι γλώσσα μιλούσε η Αυγή; Σκέψεις για τη γλωσσική πραγματικότητα της ύστερης Μεσολιθικής Εποχής στον ελλαδικό χώρο» / Μανώλης Ι. Παπαγρηγοράκης, Ορθοδοντικός - «Η Αυγή στη χαραυγή του πολιτισμού». Συντονιστής της εκδήλωσης θα είναι η δημοσιογράφος Βίκυ Φλέσσα.
gkoul@naftemporiki.gr ,Τετάρτη, 17 Ιανουαρίου 2018 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου