Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2018

Τορπίλη Κούλογλου: Ο Σαλμάς ζήτησε προστασία από το FBI !



Την αποκάλυψη ότι πρώην υπουργός ζήτησε να υπαχθεί ως προστατευόμενος μάρτυρας στο FBI για... την υπόθεση της Novartis, έκανε ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου.
Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και στους Ξενοφώντα Ζηκίδη και Έλενα Καραγιάννη ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου δήλωσε: 
  • «Υπήρξε ένας πρώην υπουργός, ο οποίος γνωρίζοντας ότι υπάρχουν στοιχεία εναντίον του ζήτησε να υπαχθεί ως προστατευόμενος μάρτυρας στο FBI, αλλά το FBI αρνήθηκε, δεν γνωρίζω τους λόγους για την άρνηση του FBI στον εν λόγω μάρτυρα».

Ακόμη, σημείωσε «Όλα τα μεγάλα οικονομικά σκάνδαλα έχουν αποκαλυφθεί χάριν στην δράση των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, είναι οι μοντέρνοι ήρωες της εποχής μας και πρέπει να υπάρχει προστασία μαρτύρων και στη χώρα μας».

Δεν έχει υπάρξει προηγούμενο στην δημοκρατική ιστορία της χώρας μετά την μεταπολίτευση που να καταγγέλλονται δικαστές ότι έχουν στήσει μια υπόθεση, και μάλιστα όταν πρόκειται για την Εισαγγελέα διαφθοράς την θα έπρεπε όλοι να την υποστηρίζουν, πρόσθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Αποκάλυψε το όνομα
Στη συνέχεια, ο κ. Κούλογλου βρέθηκε στο δελτίο ειδήσεων του ANT1 όπου ρωτήθηκε σχετικά για την αποκάλυψη που είχε κάνει νωρίτερα, ενώ επιβεβαίωσε την αναφορά του Νίκου Χατζηνικολάου για το όνομα του πρώην υπουργού.

Όπως είπε ο ευρωβουλευτής, ο πολιτικός που ζήτησε την προστασία του FBI για την υπόθεση της Novartis, είναι ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς.
Απάντηση Σαλμά

Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός Μάριος Σαλμάς διέψευσε ότι απευθύνθηκε στο FBI, συμπληρώνοντας ότι το 2015 είχε επαφές με τον δικηγόρο των προστατευόμενων μαρτύρων κ. Σαράκη για το θέμα.


Σχετικά με τις αναφορές του κ. Κούλογλου, ο Μάριος Σαλμάς υποστήριξε ότι θα κινηθεί νομικά εναντίον του.

«Ας το καταλάβουν όλοι ότι στην υπόθεση Novartis είμαι στη λύση του προβλήματος και όχι στο πρόβλημα», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς, με αφορμή τον «επιπόλαιο», όπως τον χαρακτηρίζει, τρόπο που προσεγγίζεται η υπόθεση Novartis.

«Η υπόθεση της Novartis είναι πολύ σοβαρή για να προσεγγίζεται επιπόλαια από τον καθένα. Όσο με αφορά.
Από την αρχή δημοσιοποίησα 2 στοιχεία.

1. Ότι μου ζητήθηκε από δικηγορικό γραφείο στην Ουάσιγκτον και από Ελληνικό δικηγορικό γραφείο να εισφέρω στοιχεία στην υπόθεση. Το Ελληνικό γραφείο όταν πρωτοήρθε σε επαφή μαζί μου μού εξήγησε ότι μάρτυρας εθελοντής σε συζητήσεις με το αμερικανικό γραφείο και παρουσία του, τεκμηρίωσε ότι η εταιρεία Novartis με πολεμούσε με αθέμιτες πρακτικές, μου ανέφερε πειστικά στοιχεία που θυμήθηκα τι τραβούσα από τον πόλεμο που δεχόμουν κατά την θητεία μου.
Με ρώτησε εάν έχω στοιχεία που αφορούν στην Novartis και εάν ήθελα να συνεισφέρω στην έρευνα. Του είπα ότι έχω στην διάθεσή μου πορίσματα από ελεγκτικά όργανα, τα οποία θα εισέφερα στην έρευνα και αφορούν στην Novartis και τις αθέμιτες πρακτικές της στην Ελλάδα.
Συναντήθηκα μία και μοναδική φορά με δικηγόρους από το αμερικανικό γραφείο στο δικηγορικό γραφείο στην Αθήνα και εισέφερα τα πορίσματα.
Μου ζητήθηκε από το δικηγορικό γραφείο στην Αθήνα να καταθέσω και στις Αμερικανικές αρχές, όχι όμως ως πληροφοριοδότης διότι για όσους γνωρίζουν σε καθεστώς προστασίας μπαίνουν οι συμμετέχοντες στο αδίκημα, αλλά ως απλός μάρτυρας.
2. Αποφάσισα να μην πάω στις ΗΠΑ να καταθέσω, αλλά να ενημερώσω την χώρα μου».
Αν χρειαστεί μπορώ να αποδείξω ότι αν ήθελα να καταθέσω στις ΗΠΑ θα μπορούσα να είχα πάει».
«Τέλος ας το καταλάβουν όλοι ότι στην υπόθεση Novartis είμαι στη λύση του προβλήματος και όχι στο πρόβλημα. Τελεία και Παύλα» καταλήγει η δήλωση του κ. Σαλμά


tanea.gr.,12.02.18

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου