Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018

Αρχίζει το Συνέδριο του "Κινήματος Αλλαγής" -Ποιο θα είναι το νέο έμβλημα -Αποφασίζουν για όργανα και καταστατικό


Με πολλές... παγκόσμιες πρωτοτυπίες, χωρίς ενθουσιασμό και με διαφωνίες κορυφής που μόλις στο «παρά 5΄ » ξεπεράστηκαν, αρχίζει το Συνέδριο του «Κινήματος Αλλαγής»...
Είναι το πρώτο κόμμα στον κόσμο, του οποίου η εκλογή Προέδρου αποφασίσθηκε και έγινε... πριν καν υπάρξει κόμμα! Ακόμη και το «Κίνημα Αλλαγής», δεν είναι βέβαιο ότι θ’ αποτελέσει και τον οριστικό τίτλο του νέου πολιτικού φορέα. Ο οποίος, επίσης, στερείται σήματος, εμβλήματος και σημαίας, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να αποφασιστεί το έμβλημα της παράταξης, το καταστατικό και τα όργανα.

Για να λέγονται τα πράγματα με το όνομά τους, στην ουσία πρόκειται περί μιας προσπάθειας αναγέννησης του ΠΑΣΟΚ, με την βοήθεια...«κι άλλων δημοκρατικών δυνάμεων». Το άλλοτε κραταιό ΠΑΣΟΚ που κυριάρχησε στην πολιτική ζωή του τόπου επί σχεδόν 40 χρόνια, μετασχηματίσθηκε στην συνέχεια (μετά την δραματική κατρακύλα του στις εκλογές του 2012 και του 2015) σε «Δημοκρατική Συμπαράταξη» με την σύμπραξη και της ΔΗΜΑΡ υπό τον κ. Θεοχαρόπουλο (που ανέλαβε τα ηνία του κόμματος μετά την... εξαέρωση του επί προεδρία Φώτη Κουβέλη)...

Και επιχειρεί τώρα να αναγεννηθεί από τις στάχτες του, με την συμμετοχή του (αποξηραμένου...) «Ποταμιού» του Σταύρου Θεοδωράκη, του ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου (που εγκατέλειψε το κόμμα που ίδρυσε ο πατέρας του για να φτιάξει άλλο...), της... μονοπρόσωπης ΔΗΜΑΡ, του δημάρχου Αθηναίων κ. Καμίνη, και του ευρωβουλευτή της «Ελιάς» Νίκου Ανδρουλάκη.

Το όλο εγχείρημα δημιουργίας ενός ισχυρού πόλου, της «Κεντροαριστεράς», χαιρετίστηκε και αγκαλιάστηκε από τον κεντρώο ΠΑΣΟΚγενή (κυρίως) κόσμο, που στις εκλογές για την ανάδειξη αρχηγού, συνέρρευσε κατά χιλιάδες (212.000 άτομα πήγαν στις κάλπες), εκφράζοντας έτσι την ανάγκη για την ύπαρξη ενός κεντροαριστερού ενδιάμεσου δυναμικού κόμματος, μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

Και... μετά, άρχισαν οι γκρίνιες, οι προσωπικές φιλοδοξίες και δευτερογενείς σκέψεις, οι μόλις υποκρυπτόμενες διαθέσεις «ελέγχου» του υπό διαμόρφωση κόμματος. Οι οποίες και κορυφώθηκαν, μέχρι σημείου ανατίναξης του όλου οικοδομήματος πριν ακόμη γίνουν τα... εγκαίνιά του, με τις προπαρασκευαστικές διαδικασίες εν όψει του ιδρυτικού Συνεδρίου. Που κινδυνεύει, έτσι όπως εκ των ενόντων και εμβαλωματικά συμφωνήθηκε να γίνει τελικά, ν’ αποδειχθεί μεσοπρόθεσμα «διαλυτικό», στην χειρότερη περίπτωση, ή «μεταβατικό» όπως δήλωσε χαρακτηριστικά σήμερα ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Καμίνης, «για να γνωρισθούν τα μέλη...».

Το αλαλούμ με τους συνέδρους

Αποτελεί, επίσης, παγκόσμια πρωτοτυπία το γεγονός ότι οι σύνεδροι που θα λάβουν μέρος στις εργασίες που αρχίζουν σήμερα, δεν έχουν εκλεγεί από τα μέλη του κόμματος (125.000 εγγεγραμμένα μέλη!), αλλά το «σώμα» τους αποτελείται από τα 2675 άτομα που είχαν θέσει υποψηφιότητα για να εκλεγούν (σε εσωκομματικές εκλογές που ματαιώθηκαν την τελευταία στιγμή!), συν 2000 που διορίστηκαν «αριστίνδην», για να εξασφαλισθεί η.... αναλογικότητα των έξη «συνιστωσών» που συναπαρτίζουν το εγχείρημα!
Οι εκλογές για την ανάδειξη των συνέδρων, δεν έγιναν εξ αιτίας των ενστάσεων που πρόβαλλε (με απειλή αποχώρησης!) ο επικεφαλής του «Ποταμιού» Σταύρος Θεοδωράκης, με το επιχείρημα ότι αν γίνονταν εκλογές θα κυριαρχούσαν οι κομματικοί μηχανισμοί, δηλαδή... το ΠΑΣΟΚ! Προ του κινδύνου να τιναχθεί στον αέρα το όλο εγχείρημα, η Πρόεδρος κ. Φώφη Γεννηματά συμφώνησε αναγκαστικά στην παγκόσμια πρωτοτυπία του διορισμού των συνέδρων, δεχόμενη την αναβολή της σχετικής εκλογικής διαδικασίας που επρόκειτο να γίνει την περασμένη Κυριακή. Και, προφανώς, διερμηνεύουσα σωστά την κίνηση του κ. Θεοδωράκη ν’ αποδειχθεί την την πρωτοβουλία-ντρίμπλα του Αλέξη Τσίπρα να τον δεχθεί ως προνομιακό συνομιλητή στο Μέγαρο Μαξίμου για την... δημιουργία Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας...

Ενός «πρωτότυπου», μύρια έπονται! Έτσι, με διορισμένους συνέδρους, λογικό ήταν ν’ αποφασισθεί πριν ακόμη αρχίσει το Συνέδριο, ότι και τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που θα σχηματισθεί μετά από αυτό (όπως γίνεται πάντα στο τέλος των δημοκρατικών συνεδρίων...) θα είναι... διορισμένα, με ποσοστώσεις και «αναλογικότητα» μεταξύ των συνιστωσών!

Η... μεγάλη Κεντρική Επιτροπή

Στην νέα Κεντρική Επιτροπή (που θα έχει... 350 μέλη-αρκεί να σκεφθεί κανείς ότι το κομμουνιστικό κόμμα της Κίνας των 1,7 δισεκατομμυρίων κατοίκων, έχει ΚΕ αποτελούμενη από 270 μέλη!), το ΠΑΣΟΚ, θα έχει 128 μέλη, το «Ποτάμι» 67, το ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου (που δεν ήταν καν υποψήφιος για την αρχηγία...) 50, ο Νίκος Ανδρουλάκης (που κατέλαβε την δεύτερη θέση στις αρχηγικές εκλογές) 41, η... μονοπρόσωπη ΔΗΜΑΡ του κ. Θεοχαρόπουλου 34, και ο Γιώργος Καμίνης 30.

Ποια θα είναι η μετεκλογική στάση του Κινήματος

Σε κάθε περίπτωση, στο υπ αυτές τις συνθήκες «ιδρυτικό» συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής(;), θα συζητηθούν ... τα πάντα και άλλα διάφορα, εκτός του καίριου και ζέοντος ζητήματος που απασχολεί μέλη και φίλους, συνέδρους και επικεφαλής των διάφορων συνιστωσών: μετά τις εκλογές (που δεν φαίνεται ν’ αργούν) το κόμμα που στις δημοσκοπήσεις εμφανίζεται να καταλαμβάνει την τρίτη θέση (αν και με λιγότερα ποσοστά, έναντι προηγούμενων, της τάξης του 8-9%), «με ποιόν θα πάει και ποιόν θ’ αφήσει», αν δεν προκύψει αυτοδυναμία:

Θα συνεργασθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ , άποψη με την οποία φλερτάρουν Παπανδρέου, Θεοδωράκης, Ραγκούσης και διάφοροι άλλοι ΠΑΣΟΚγενείς, ή με την ΝΔ, όπως φαίνεται να προκρίνουν άλλα στελέχη με την γενική στάση τους-άσχετα αν για προφανείς λόγους ούτε οι μεν ούτε οι δε τοποθετούνται επίσημα και ομνύουν στον «αυτοδύναμο» μετεκλογικό ρόλο του υπό ίδρυση κόμματος;

Όπως δηλώνει με χαρακτηριστικό προβληματισμό επιφανές στέλεχος και πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, «ένα κόμμα που επικαλείται απλώς τα κλέη του παρελθόντος του, δύσκολα μπορεί να διεκδικήσει το μέλλον του. Πόσο μάλλον όταν, εκ των πραγμάτων, η χρησιμότητα ύπαρξής του, εξαντλείται στο δίλημμα μετεκλογικά, ποίου κόμματος θ’ αποτελέσει το παραπλήρωμα...»
Πηγή: iefimerida.gr ,16.03.18

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου