Σάββατο 12 Μαΐου 2018

Αγριοράδικο -ταραξάκο : ιδιότητες, πολλές και σημαντικές θεραπευτικές δράσεις




Το ταραξάκο είναι ένα από τα πολυτιμότερα φαρμακευτικά και φαγώσιμα φυτά. Η καταγωγή του ονόματός του είναι ελληνική και σημαίνει αυτό που θεραπεύει τις ταραχές.
Το καταπληκτικό αυτό φυτό φυτρώνει σε όλη την Ευρώπη και στο μεγαλύτερο μέρος του Βορείου Ημισφαιρίου. Στη χώρα μας, το συναντάμε παντού, σε βουνά και σε λιβάδια και είναι γνωστό σε όλους, ως ραδίκι του βουνού.
Είναι ένα πολυετές, ποώδες χειμερινό φυτό, χωρίς στέλεχος και με ύψος ως 20-25 εκ. Η ρίζα του είναι βαθιά. Μέσα στις ρίζες και το στέλεχος υπάρχει ένα γαλακτώδες υγρό. Εμφανίζεται από το φθινόπωρο μέχρι την άνοιξη και πολλαπλασιάζεται από τα ριζώματα του, αλλά και με σπόρους. Έχει κίτρινα άνθη που ανοίγουν το πρωί, κλείνουν το βράδυ και τα φύλλα του είναι οδοντωτά.

Ανθίζει την άνοιξη, αλλά δεν αποκλείεται να δείτε άνθη και νωρίτερα. Φυτρώνει παντού στη γη και ευδοκιμεί σε κάθε είδους έδαφος αλλά προτιμά τα υγρά, καλά αρδευόμενα, αργιλώδη χώματα. Φυτρώνει εύκολα και αναπτύσσεται σχετικά γρήγορα. Χρησιμοποιούμενο μέρος είναι όλο το φυτό. Η συλλογή είναι καλύτερο να γίνεται κατά την ανάπτυξη των φύλλων τους γιατί όταν ωριμάσουν γίνονται δυσάρεστα πικρά.

Τα Συστατικά του Ταραξάκου



Η ρίζα και ο λευκός γαλακτώδης χυμός του στελέχους περιέχουν μια πικρή ουσία, τη λακτουπικρίνη, καθώς και τανίνες, άμυλο και ινουλίνη.
  • Περιέχει μεγάλη ποσότητα βιταμίνης Α (4 φορές περισσότερη από το μαρούλι). Μετρήθηκε ότι 10 γραμμάρια φύλλων ταραξάκου, αποδίδουν 14.0001. U. βιταμίνης Α!
  • Περιέχει επίσης σίδηρο (περισσότερο από το σπανάκι), είναι πλούσιο σε Κάλιο και περιέχει άλλα ωφέλιμα άλατα, μεταξύ των οφώσφορο, μαγγάνιο και πικρούς γλυκοσίδες.ποίων, 
  • Είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες και φυτικές ίνες. Περιέχει ακόμη, πρωτεϊνες, βιταμίνες Β1, Β2, C, D, Κ και Ε, μαγνήσιο, θείο, ψευδάργυρο και μέταλλα, καθώς και στερόλες, τριτερπένια, καροτενοειδή(λουτείνη, βιολαξανθίνη, πολυσακχαρίνες) κ.α.
Ταραξάκο: Ιστορία και παράδοση

Το ταραξάκο χρησιμοποιείται από αρχαιοτάτων χρόνων, σε όλο τον κόσμο, ως πολύπλευρο θεραπευτικό βότανο στην Κινέζικη Ιατρική, στην Αρχαία Ελλάδα, στην Ινδιάνικη θεραπευτική κλπ. Συγκεκριμένα, οι Αρχαίοι Έλληνες το χρησιμοποιούσαν πολύ για τις θεραπευτικές του ιδιότητες.

Οι Άραβες γιατροί Ραζές και Αβικέννιος το αναφέρουν συχνά στα συγγράμματά τους και γνώριζαν για τις διουρητικές του ιδιότητες.

Οι Κινέζοι γιατροί συνιστούσαν το ραδίκι, από αρχαιοτάτων χρόνων, για τη θεραπεία κρυωμάτων, πνευμονικών προβλημάτων και πολλών άλλων παθήσεων.

Κατά το Μεσαίωνα, οι Ευρωπαίοι πίστευαν στο «Δόγμα των Συνταγογραφήσεων» σύμφωνα με το οποίο, οποιοδήποτε φυτό είχε κιτρινωπό χρώμα συνδεόταν με τη χολή και θεωρείτο φάρμακο για το συκώτι. Για το λόγο αυτό, το ραδίκι είχε τη φήμη ότι θεράπευε τον ίκτερο και τις χολολιθιάσεις. Περιέχεται σε όλα τα βιβλία βοτανοθεραπευτικής του Μεσαίωνα.
Θεραπευτικές χρήσεις και δράσεις του αγριοράδικου
-σύμφωνα με έρευνες, το ραδίκι διεγείρει τη ροή της χολής που βοηθά στην πέψη των λιπών. Με τον τρόπο αυτό, αποφεύγεται η δημιουργία χολόλιθων.
-έχει διουρητική δράση, βοηθώντας έτσι, στην αντιμετώπιση της υπέρτασης αλλά και του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου.
-είναι αντιοξειδωτικό και βοηθά στην πρόληψη της κυτταρικής φθοράς, η οποία ευθύνεται για τη δημιουργία καρκίνων και άλλων εκφυλιστικών παθήσεων.
-άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι το ραδίκι εμποδίζει την ανάπτυξη του Candida ablicans, του μήκυτα που ευθύνεται για τις κολπικές μολύνσεις.
-είναι κατά των φλεγμονών του στήθους, του βήχα και γενικά των προβλημάτων των πνευμόνων όπως πνευμονία, βρογχίτιδα και μολύνσεις του ανώτερου αναπνευστικού.
-τονωτικό, χωνευτικό, υπακτικό, αντισκορβουτικό, στομαχικό και καθαριστικό του αίματος.
-ελαττώνει τη χοληστερίνη του αίματος.
-Χρησιμοποιήθηκε στη «λαϊκή» ιατρική για την ανακούφιση των πόνων σε οστά και αρθρώσεις.
-ευεργετικό στην αρθρίτιδα και τη χλώρωση.
-ρυθμιστικό του σακχάρου του αίματος.
-συντελεστικό στη ρύθμιση του συστήματος των αδένων (με βελτίωση της λειτουργίας τους).
-συντελεί στη διατήρηση του κανονικού σωματικού βάρους.
-ευεργετικό στη διανοητική ανάπτυξη.
-κατά της αρτηριοσκλήρυνσης.
-Θεραπεύει τη χρόνια δερματίτιδα, βοηθάει στο έκζεμα, στην ακμή και στην φαγούρα. Καταπολεμάει επίσης τον έρπη.
-ο γαλακτώδης χυμός του αν απλωθεί πάνω στις μυρμηγκιές, τις εξαφανίζει.
-ευεργετικό των νεφρών.
-μειώνει το ουρικό οξύ και τα τριγλυκερίδια στο αίμα.
-κατά της δυσκοιλιότητας.
Άλλες χρήσεις για το Ταραξάκο

Οι ρίζες του μπορούν να αλεστούν και να χρησιμοποιηθούν σαν υποκατάστατο του καφέ ή ως ενισχυτικό γεύσης του καφέ.
Παρασκευή- δοσολογία
  • -ρίζες του φυτού σε αναλογία 30 γρ. ρίζα με 700 γρ. νερό που βράζουν για 20 λεπτά και με δόση από 1 κρασοπότηρο 2 φορές την ημέρα, είναι κατά των ρευματισμών.
  • -ρίζα του φυτού φουρνισμένη και αλεσμένη, δίνει ένα ωφέλιμο καφέ, που είναι ευεργετικός στην πέψη. Ο υγιεινός αυτός καφές δίνει τα ίδια αποτελέσματα, όπως και το τσάι του φυτού.
  • -το αφέψημα των φύλλων ή των ανθέων του φυτού είναι κατά του διαβήτη και της παχυσαρκίας.
  • -αφέψημα του φυτού γίνεται με 30-60 γρ. ξερού φυτού σε 1 λίτρο νερό με δόση 2-3 ποτήρια την ημέρα.
  • -έγχυμα φτιάχνουμε με 1-2 κ.γ ξηρό βότανο σε 1 φλιτζάνι βραστό νερό, που το αφήνουμε για 10 λεπτά και μετά, το σουρώνουμε και το πίνουμε.
  • Ενδιαφέροντα
  • Τρώγοντας για 40 ημέρες άγρια πικρά ραδίκια νερόβραστα (μπορείτε να προσθέσετε λεμόνι αν θέλετε) μαζί με 1 γιαούρτι πρόβειο για βραδινό, λέγεται ότι εξαφανίζονται τα άλατα από το σώμα μας.
  • Προφυλάξεις – Παρενέργειες

Το ταραξάκο είναι από τα πιο ασφαλή φυτά, χωρίς παρενέργειες. Έχουν αναφερθεί, όπως για αρκετά φυτά, περιπτώσεις αλλεργικής δερματίτιδας εξ επαφής ή εσωτερικής λήψης.

Η γύρη του φυτού, όπως και γενικότερα των Συνθέτων (Compositae), μπορεί μέσω της τροφής, σε σπάνιες περιπτώσεις, να αποτελέσει παράγοντα αναφυλαξίας.

Επίσης, επειδή είναι φυτό χαμηλό και φυτρώνει παντού, όταν το συλλέγεται επιλέξτε περιοχές μηδενικής ρύπανσης και τοξικότητας. Να το πλένετε καλά πριν την χρήση ώστε, να αποφύγετε πιθανές μολύνσεις και αρρώστιες από ουσίες που “αφήνουν” άρρωστα ζώα.

Προσοχή: Το παραπάνω άρθρο έχει ενημερωτικό σκοπό. Πριν χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε συνταγή ή πριν αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες, ζητήστε τη γνώμη του κατάλληλου επαγγελματία υγείας ή διατροφολόγου. Εάν λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή, βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν παρενέργειες.

http://enallaktikidrasi.com/2016/04/tarajako-radiki-idiothtes-uerapeytikes-draseis-kai-tropoi-xrhshs/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου